Tu cum te descurci cu dezaprobarea celor din jur?

Dezaprobarea reprezinta un transfer emotional de la un om mai puternic la unul mai slab, dezaprobarea devine a ta doar in cazul in care o accepti. Daca ti-o insusesti, puterea persoanei care ti-a atribuit-o te va coplesi, iar respectul de sine va scadea.

Acceptarea ta de catre cei din jur nu este o reflexie a persoanei tale, ci a felului in care se proiecteaza ceilalti asupra ta.

Desi aprobarea sau dezaprobarea sincera te poate indeparta de telurile tale, acestea macar sunt .. sincere. Ele reflecta opinia reala a celeilalte persoane, cu care tu poti sa fii sau nu de acord. Pe de alta parte, daca ceilalti iti fac observatii aprobatoare sau dezaprobatoare prin care incearca sa te manipuleze, acestea nu mai au nimic de-a face cu faptul ca ei sunt sau nu de acord cu felul in care procedezi.

In fiecare zi ai parte , fara sa-ti dai seama, de aprobarea sau dezaprobarea manipulatoare a celorlalti.

Cand ai pretentia de a fi acceptat de cei din jur, ei capata control asupra vietii tale, putand, apoi, sa te manipuleze fie acceptandu-te, fie abtinandu-se sa faca acest lucru. Daca accepti toate opiniile din jur inseamna ca tu nu ai nicio parere personala.

Daca telul tau este sa ai o viata fericita, semnificativa si linistita... atunci concentreaza-te asupra faptelor tale ... nu asupra felului in care le percep ceilalti.

Cand incerci sa controlezi mediul din jur, cautand aprobarea deplina din partea tuturor celorlalti, nevoia ta de aprobare va ajunge sa te controleze. Este imposibil sa fii aprobat pe deplin de toti ceilalti, asa ca ai putea sa renunti la pretentia asta... pentru ca n-ai sa vezi asa ceva!

De obicei oamenii cere se tem mai mult sa nu-si piarda reputatia prin dezprobarea celorlalti, sunt cei care si-o pierd. Incerca sa renunti la a-i dovedi orice oricui si nu mai face ajustari astfel incat nimic din ceea ce spui sau faci sa nu-i contrazica pe cei din jurul tau.

Dezaprobarea este riscul pe care ti-l asumi traind. Daca accepti faptul ca esti dezaprobat de ceilalti, vei ramane performant fara sa te epuizezi din punct de vedere mental.

Pentru a-ti mentine echilibrul in propria viata trebuie sa alegi cum sa traiesti si sa traiesti cu alegerile facute. Pentru a alege cum sa traiesti trebuie sa te cunosti mai intai pe tine, sa ai incredere in fortele proprii si in forta ta interioara. Pentru a trai cu alegerile pe care le faci, trebuie sa accepti faptul ca ceilalti te vor dezaproba.

Nu este o sarcina usoara sa transferi inauntrul tau punctul de control al propriei vieti... daca reusesti asta ..... o sa-ti vezi de viata in mod degajat pana ce vei deveni o persoana implinita.

"Gura lumii nici pamantul n-o astupa."

Alina B.