Trăim să simţim, nu trăim să cunoaştem ce au simţit alţii
Într-o lume plină de rutină şi tendinţa de robotizare a oamenilor, nu ştiu dacă ai realizat când ai simţit ultima oara frumuseţea, bucuria, liniştea, pacea, muzica... să simţi fără să dai nume, să simţi fără să judeci, pur şi simplu să admiri, să fii surprins, să fii uimit, să simţi frumosul fără cuvinte.

Când gândurile se plimba haotic în mintea noastra şi aceasta ne guverneaza viaţa, e mai simplu să spunem că suntem nefericiţi în timp ce ignorăm toată frumuseţea din jurul nostru... e mai simplu să spunem că oamenii sunt răi şi nimic nu merge în jurul nostru decât sa ne lăsăm liberi să simţim fără aşteptări, să iubim chiar dacă suntem răniţi, să trăim cu seninătate fiecare zi, să o descoperim ca şi când ar fi prima din viaţa noastră.


„Atunci când conştiinţa se veseleşte, infrumuseţeaza totodată şi chipul, iar sănătatea sufletească dăruieşte prospeţime obrajilor” Sfântul Ioan Gură de Aur

Indiferent dacă eşti ateu sau ai o credinţă anume, există un îndemn ce nu poate fi ignorat:


„Cunoaşterea de sine este îndatorirea primordială a omului; el este dator, înainte de toate, să se cunoască pe sine.
 

Lipsit de cunoaştere de sine, gândurile lui se află în rătăcire, fiind prizonier al feluritelor patimi, stăpânit de aprige pofte, preocupat de multe şi zadarnice lucruri, cu o viaţă neliniştită, dezordonată şi plină de griji, greşind în toate; se poticneşte pe calea vieţii, clătinându-se la fiece pas, se împiedică, cade şi este strivit. Se adapă cu băutura tristeţii şi a amărăciunii, îşi umple inima de durere, ducând o viaţă cu neputinţă de îndurat.”


Sfântul Nectarie, Mitropolit de Pentapole

Învăţăturile lui OSHO răstoarnă tiparele clasice de gândire, provocându-ne la o permanentă punere sub semnul întrebării a certitudinilor şi la un proces de conştientizare de sine. 

„Uimirea este sursa înţelepciunii, sursa a tot ce este frumos, sursă a căutării, a adevăratei căutări. Uimirea te conduce în aventura de cunoaştere a misterelor vieţii.
 

Cunoştinţele sunt o modalitate de a ignora adevărul. Cunoştinţele sunt o barieră în calea cunoaşterii.”
 

„Să te naşti cu darul râsului şi sentimentul că lumea este nebună este calitatea care face ca viaţa să merite să fie trăită – şi nu numai că merită trăită, dar merită dansată, merită sărbătorită.”
 

OSHO