Grădina Secretă

„Erotismul este o mișcare spre Celălalt, acesta este caracterul ei esențial.” Totuși, în efortul nostru de a instala intimitatea căutăm adesea să eliminăm distincțiile, excluzând astfel spațiul necesar dorinței pentru a se dezvolta. Căutăm intimitatea pentru a ne proteja de sentimentul singurătății; și totuși, creând distanta esențială erotismului, înseamnă să ne retragem din confortul oferit de partenerul nostru și să ne simțim mai singuri.

Abilitatea noastră de a tolera separarea și nesiguranța fundamentală pe care o generează, este o premisă obligatorie pentru menținerea interesului și dorinței în cadrul unei relații. În loc să se lupte pentru apropiere, perechilor le-ar fi mai bine dacă ar căuta să-și dezvolte individualitatea.

În intimitatea noastră reciprocă facem dragoste, facem copii, împărțim spațiul fizic și ne împărtășim interesele. Într-adevăr, ne îmbinăm părțile esențiale ale vieților noastre. Dar „esențiale” nu înseamnă „toate”. Intimitatea personala delimitează o zona privata, una care necesita toleranta si respect. Este un spațiu, fizic, emoțional și intelectual, care îmi aparține mie. Nu trebuie ca totul să fie dezvăluit. Fiecare dintre noi ar trebui să își cultive propria grădină secretă.

Iubirea se bucură de faptul că știe totul despre tine; dorința necesită mister. Iubirii îi place să micșoreze distanța care există între mine și tine, în timp ce dorinței aceasta îi insuflă energie. Dacă intimitatea crește prin repetare și familiaritate, erotismul este estompat prin repetare. Acesta se dezvoltă puternic prin mister, noutate și neprevăzut. Dragostea se referă la a avea; dorința se referă la a vrea. Fiind o expresie de poftă puternică, dorința necesită o amăgire continuă. Dorința este mai puțin preocupată de locurile cunoscute și mai mult pasionată de locurile încă necunoscute. Dar foarte des, pe măsură ce cuplurile se stabilesc în confortul iubirii, ele încetează să aprindă flacăra dorinței.

Ele uită că focul are nevoie de aer.

Esther Perel